Sivut

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Risotto

Risotto on italialaisen keittiön perus haaste ja taidonnäyte. Vaikka Italiassa sanotaan, että kokin tuntee risotostaan, ei sen tekeminen ole hirmuisen vaativaa, vaikka sen täydelliseksi saaminen voikin siltä tuntua. Itse teen risottoa lisukkeeksi ja pääruuaksi kaikenlaisilla lisukkeilla ja täytteillä. Risottoa ei kannata peläta, vaan aloittaa harjoittelu. Tässä perusresepti ja yksi tuunattu vaihtoehto.

Risoton tekemisessä oleellista on, että lisäät nestettä sitä mukaan vähitellen, kun riisi kypsyy. Muistathan sekoittaa, ettei riisi pala pohjaan. Kun riisi on al dente, lisäät kerman ja juuston ja syöt samantien. Jos risottoa seisottaa tai kypsyttää muuten liikaa, siittä tulee helposti mössöä.

Kuullotettaessa riisi muuttuu läpikuultavaksi.

Tarvitset: (kahdelle)
2-4 dl risottoriisiä/naama (lisukkeeksi-pääruuaksi)
1-2 sipulia
1-2dl valoviiniä
n. 5dl-1l kanalientä tai vettä+kanaliemikuutio
1-2dl kermaa tai tuorejuustoa tai mascarponea tai creme fraicea
50g parmesaania tai gran padanoa raasteena
(suolaa maun mukaan)

Nesteen määrää ja riisin kypsyyttä on tarkkailtava
kokoajan.

lisukkeeksi:
250g katkarapuja
1 paprika
1/2 purjoa (purjon vihreä osa)

Valkoinen riisi, punainen paprika, vihreä purjo...
Italian lippu!

Tee näin:
1. Pilko sipuli.
2. Kuullota sipuli ja riisi, kunnes riisi on läpikuultavaa
3. Lisää valkoviiniä ja lientä (tai vettä, lisää kanaliemikuutio ensimmäisen vesierän kanssa) vuorotellen pienissä erissä kokoajan sekoittaen, kunnes riisi on al dente.
4. Jos haluat risottoon lisukkeita, lisää ne hieman ennen kuin riisi on al dente.
5. Lisää parmesaani (tai gran padano) ja sekoita hyvin.

Lisukkeet voi myös paistaa erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti