Sivut

tiistai 10. marraskuuta 2015

Tomaattipiirakka ja -focaccia

Tomaatteja, tomaatteja, tomaatteja.. Tämän kesän kylmyydestä johtuen tomaatit eivät oikein kypsyneet. Siirsin vihreät tomaatit sisätiloihin ja hiljalleen ne alkoivat saada keltaisen ja punaisen värinsä. Ja sitten tomaatteja olikin yht'äkkiä liiaksi ja piti jo keksimällä keksiä niistä herkkuja. Tein ensin tomaattichutneyn, (jota itseasiassa laitoin myös tomaattipiirakan pohjalle), sitten tomaattipiirakan ja loput kirsikkatomaatit päätyivät focacciaan.



Tomaattipiirakka

Tarvitset:

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
70 g voita tai margariinia
1 dl jogurttia tai kermaviiliä

Täyte:
1 dl kermaa
2 kananmunaa
½ dl parmesan-raastetta
125 g mozzarellaa raastettuna
ripaus suolaa
kunnon ripaus mustapippuria

2 rkl Dijon-sinappia
(1/2 dl tomaattichutneytä)
6 - 8 tomaattia

Tee näin:
  1. Voitele piirasvuoka tai irtopohjavuoka.
  2. Yhdistä nyppien jauhot, suola ja voi. Lisää jogurtti. Painele taikina kevyesti vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa 5 min. 
  3. Sekoita sillä välin täyte ja viipaloi tomaatit. Sivele pohjalle dijon-sinappi ja lado tomaattiviipaleet vuokaan. Kaada päälle täyte. Paista 225 asteessa 20 - 30 min. 


    Tomaattipiirakka

Tomaattichutney

Tarvitset:
250 g tomaatteja
1 sipuli
1 rkl raastettua inkivääriä
1/2 - 1 tl kuivattua chiliä
1/2 dl fariinisokeria
1 dl omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
ripaus mustapippuria
1 tl suolaa

Tee näin:
  1. Kalttaa tomaatit ja poista kanta. Lohko tomaatit ja hienonna sipuli.
  2. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kiehauta seos ja keitä miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia, kunnes se on sakeaa.
  3. Kaada seos lasitölkkiin, jäähdytä ja säilytä kylmässä.

Focaccia

Tomaatteja kuin vain oli, lisäksi tein vielä lopuista kirsikkatomaateista focaccia-leipäsiä. Niihin päätyivät myös jääkapista artisokan sydänten ja mozzarellan jämät.


Focaccia menossa uuniin
Tarvitset:
3 1/2 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
25 g tuorehiivaa
1,5 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä

päälle
1/2 dl oliiviöljyä
kirsikkatomaatteja
(artisokan sydämiä, mozzarellaa)
sormisuolaa reippaasti
rosmariinia


Tee näin:




  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon öljy ja suola. Lisää jauhoja pikkuhiljaa. Vaivaa taikina käsin tai yleiskoneella ainakin 5 minuuttia. Kohota liinan alla 30 min.
  2. Voitele leivinpaperi reippaalla öljyllä. Kumoa taikina ja levitä taikina painelemalla käsin pellille tai tee pienempiä focaccia-kiekkoja. Kohota vielä 30 min.
  3. Painele kuoppia leipään sormin ja valele öljyllä. Painele puolitetut kirsikkatomaatit halkaistu puoli ylöspäin, (ja mahdolliset artisokan palat ja mozzarella) ja ripottele päälle suolaa ja rosmariinia. 
  4. Paista 250 asteessa n. 10-12 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keiton tai salaatin kanssa.

Focaccia maistuu vaikka iltapalaksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti